Välkommen med! Kolla in videorna som handlar om hur man bygger en funktionell och högkvalitativ terrass. Oavsett om du är nybörjare eller en redan erfaren byggare hittar du användbara tips och svar på många angelägna frågor.
Arto Puikkonen, som har varit terrassmästare för Kesko sedan 2011, introducerar i detalj hur man steg för steg bygger en terrass.
1. Intro – hur man bygger en terrass!
Du kanske funderat över vad man behöver tänka på då man bygger en terrass? Nu kan du följa hur terrassbygget framskrider för en familj i Larsmo, Österbotten.
I vår terrasserie presenterar Arto Puikkonen, som varit terrassmästare för Kesko sedan 2011, i detalj hur man bygger en terrass.
2. Terrassens placering.
Var lönar det sig att placera terrassen? Man måste senast vid det här skedet bestämma vissa saker, så att terrassgrunden blir korrekt på en och samma gång. BCE:s terrassplintar är marknadens mest kostnadseffektiva lösning för grundläggning. Terrassplinten finns i fyra olika höjder och lämpar sig till lätta byggen. En terrassplint väger ca 50 kg och den maximala belastningen är 1600 kg.
3. Grävarbete och fyllnadsmaterial.
Man kan färdigställa terrassgrunden samtidigt som grävmaskinen finns på byggplatsen och gör andra grundarbeten. I samband med detta arbetsmoment sörjer man bland annat för förebyggande av fuktskador. Du får instruktioner för hur man gör lutningarna från huskroppen och hur man försäkrar sig om att fukt och vatten leds bort från byggnaden. Efter utförliga grundarbeten är det lätt och smidigt att lägga grunden med plintar.
4. Fiberduk och dränering.
När behövs fiberdukar och dränering? Vilken betydelse har de? Fiberduken hindrar, att jordmaterialen med tiden inte blandar sig med varandra. Vilka andra tips ger terrassmästaren till byggare, som inte har så mycket erfarenhet av grundläggande av terrass? Ta del av expertens användbara råd.
5. Tjälisolering och grusbädd.
Det nordiska klimatet är en utmaning för byggare. Tjälisoleringen hindrar kylan från att tränga ner i marken under byggnaden. Ovanpå tjälisoleringen lägger man sedan ett tunt lager utjämnande grus. Gruset jämnas så att grunden blir så plan som möjligt, detta för att underlätta placeringen av plintarna i höjdled.
Terrassplintens 450 x 450 mm breda botten garanterar en stabil och stadig grund. Plinten finns i fyra olika höjder och den kan lyftas på plats för hand utan behov av ytterligare lyftanordning.
6. Rätt placering av plintar.
En plint är en bärande pelare för en byggnad som fungerar som grund och förankrar byggnaden i marken. Med BCE:s förtillverkade plintar lägger man grunden snabbt och smidigt. På den här byggplatsen användes TP-300 terrassplintar, som finns tillgängliga i fyra olika höjder. Deras 450 x 450 mm breda botten för dem till ett tryggt val.
På videon syns även BCE:s behändiga lyftögla samt även BCE-plintkärra, som är en utmärkt hjälp i de situationer, då det inte finns hjälpande hand till att förflytta plintarna.
7. Val av pelarsko till plintarna.
BCE:s mångsidiga urval av pelarskor erbjuder ett lämpligt alternativ för varje användningsändamål.
Pelarskor finns tillgängliga i två olika storlekar, och U-pelarskor för balkar i olika tjocklekar samt dolda fästanordningar, som passar på platser där man inte vill ha en synlig pelarsko. Det finns även balkskor som fästs så att de hänger på sidan av plinten. Stålplattan i två olika storlekar underlättar också regleringar.
8. Lätt och smidig montering av balkskor.
Balkskon skruvas fast i plinten in i gängorna, som är redan färdiggjutna i fabriken. Ett brett urval av tillbehör ger även möjligheten till eventuella finjusteringar i såväl höjd- som breddriktning. BCE:s balkskor, som passar perfekt ihop med plintarna, gör konstruktionen stabil, stadig och säker.
9. Stombalkar.
När balkskorna har monterats på plats, skruvar man fast stombalkarna i balkskorna.
Vad bestämmer mängden av stombalkar och plintar? Hur kraftiga bör stombalkarna vara? För större terrasser och vid nyare byggprojekt har de ofta planerats redan i konstruktionsritningar och hittas där.
10. Terrassmästarens tips om skålning!
Skålningsmaterial. Skålningens fördelning.
Det här avsnittet är ett gediget informationspaket om temat. Videon ger värdefulla råd och tips från ett proffs.
11. Materialval.
Materialet har betydning för monteringen, mer specifikt för mellanrum av virket, då trä är ett levande material och det reagerar till exempel på fuktigheten. En annan sak som det lönar sig att fundera på vid val av material är underhåll av terrassen. Beroende på kunnandet och intresset kan man välja ett lättskött material eller alternativt en yta, som kräver lite mera arbete.
12. Familjens drömterrass!
Familjen valde plintgrunden, en stadig grund för sin terrass. Bra planering var en stor och viktig del av projektet. Det, att vi hade ett proffs med från början, som kunde ställa de rätta frågorna och ge tips. I grundläggning av terrassen togs även hänsyn till framtiden. Plintgrunden på den här terrassen ska hålla även vikten av glasväggar, om vi vill ha dem i framtiden.
Plintgrunder
för terrasser
Här förklarar vi varför BCE:s plintgrund fungerar utmärkt för terrassbyggen. Du hittar också svar på vanliga frågor från gör-det-själv-byggare, och massor av annan användbar information.
Det lönar sig alltid att redan i planeringsstadiet ägna särskild uppmärksamhet åt grundläggningen av terrassen. Grunden ska vara både solid och dimensionerad för att klara eventuella förändringar i framtiden.
När du vill ha en grund som är både enkel och snabb att montera, och dessutom dimensionerad för framtida behov, är grundplintarna från BCE ett absolut måste.
Om du vill kan du välja att lämna BCE-plintarna synliga under terrassen eftersom det ser snyggt ut.
Vårt breda utbud av plintar har en mängd olika användningsområden. Terrassens material påverkar kravet på plintarnas bärförmåga, och i BCE-sortimentet hittar du alltid rätt alternativ för dina behov. Om terrassen är inglasad innebär det en högre belastning och kräver plintar med högre bärförmåga.
Storleken på terrassen och vikten på stommens virke inverkar på hur många plintar som krävs.
Hur är det med tidtabellen?
De förtillverkade plintarna levereras till byggarbetsplatsen i exakt rätt ögonblick från vårt lager i Österbotten. Med BCE:s grundplintar håller tidsschemat. Plintarna kan installeras på bara några timmar eftersom det inte krävs någon gjutning.
Grundläggning på vintern?
Ja, det går! Eftersom plintarna är förtillverkade kan grunden göras även på vintern. De prefabricerade plintarna sätts lätt på plats i samband med markarbetet.
I videorna nedan hittar du utmärkta instruktioner kring hur man gör en grund till en terrass. Du hittar även allt du behöver veta om hur man bygger en terrass. Terrassmästaren Arto Puikkonen, introducerar dig steg för steg i detaljerna kring byggandet av en terrass. Dra nytt av råden från ett proffs!
Grundplintar
En högklassig och väl genomförd grund är en förutsättning en hållbar terrass med lång livslängd.
BCE:s plintar skiljer sig helt och hållet från de övriga traditionella grundplintar som finns på marknaden. Eftersom plintens botten är bred är de extremt stabila – plinten behöver inte grävas ner i jorden då dess breda botten står stadigt på grusbädden. På de fabrikstillverkade plintarna finns färdiggjutna gängor för tillbehören.
Att anlägga en terrass med hjälp av grundplintar är snabbt, säkert och stabilt. BCE:s långa erfarenhet inom byggbranschen, och en produktutveckling som tar hänsyn till användarens behov säkerställer att grundplintarna är mångsidiga och fyller kraven hos den mest kräsna byggaren.
Vi levererar användningsklara grundplintar direkt från vårt lager till byggplatsen. Vid rätt tidpunkt, till rätt plats, utan att kompromissa med kvaliteten.
Tillbehör
BCE erbjuder även ett brett utbud av pelar- och balkskor samt andra typer av plinttillbehör.
Plintarnas färdiggjutna gängor gör att tillbehören enkelt och sömlöst kan fästas på plintarna.
Den justerbara, U-formade pelarskon, även kallad dubbelbalkskon, passar till exempel till terasstommar där en planka används i stället för två. Den lilla L-formade pelarskon är däremot ett utmärkt alternativ för att fästa terasstommens mellanbrädor och när det inte behövs någon dubbelsidig, så kallad, U-balksko.