Bara på en stadig grund ska man bygga

En stuga i skärgården var Jonas dröm. Drömmar tenderar att gå i uppfyllelse om du bara tror tillräckligt mycket på dem. När vi pratade med Jonas märktes det tydligt att stugan inte ”bara” är en stuga för Jonas. Den har en mycket djupare betydelse i hans liv.

Stugan smälter vackert in i sin omgivning. Den representerar hållbar utveckling. Den representerar också Jonas egna rötter. Den representerar kontinuitet och hans egna värderingar, där den står mitt bland de mjukt slipade klipporna i skärgårdslandskapet vid havet.

De genomtänkta valen, bland annat väggpanelen, representerar traditioner, värderingar och kontinuitet för Jonas. Plintarna i den nya delen av stugan förbinder det gamla med det nya, och påminner om skärgårdens karga skönhet.

Stugan är också en plats där Jonas kan varva ner. I skärgårdens lugn och mitt i naturens skönhet.

I stugan återfinns djupa värden

Idéerna till den här stugan kommer inte rakt från sidorna i en inredningstidning. Allt har en djupare innebörd. För Jonas finns det en meningsfull röd tråd i allt, som hedrar och kompletterar det gamla. Här kopplas de egna rötterna till nuet, från flydda tider till i dag.

Med respekt för egna rötter

Stugan har byggts utifrån egna värderingar och med respekt för de egna rötterna. Jonas berättar: ”När jag renoverade stugan funderade jag hela tiden på vad mina numera avlidna föräldrar skulle tycka om de olika lösningarna, och vilka val de hade gjort. Och vilka saker skulle de ha uppskattat om de hade sett stugan nu när den är klar?” Det är viktigt för Jonas att det syns att han respekterar sin bakgrund.

”Mina föräldrar köpte stugan i slutet av 80-talet. På den tiden var det en liten stuga vid havet. Den gamla stugan revs och 1989 byggdes en bastu på samma plats. År 1994 byggdes en ny stuga i samarbete med Honkarakenne”, berättar Jonas om stugans bakgrund.

Grunden till utbyggnaden färdigställdes hösten 2020 och arbetet fortsatte under våren 2021.

Stugan ligger i slutet av en väg vid havet i Pörkenäs, 10 kilometer från Jakobstads centrum. Jonas berättar att de bor i stugan större delen av sommarsäsongen. På samma ställe bygger just nu också hans bror ut en annan gammal sommarstuga, som ska stå färdig till sommaren.

 

Nytt liv vid havet 

"Man skulle ha kunnat komma lättare undan!" konstaterar Jonas. "Men det hade inte varit samma sak." Han berättar en fascinerande historia om skärgårdsstugans väggpanel – bakgrunden till att han ville ha just den. När man hör historien förstår man varför det inte var ett alternativ för Jonas att hämta en färdig panel direkt från butiken. 

Panelen tjänade i 80 år i ett annat sammanhang, för att i dag fungera som väggpanel på stugan vid havsstrandens klippor. Att återanvända gammal, obehandlad och oslipad panel var det enda rätta valet för Jonas, trots det enorma arbetet som det innebar. Den är mer än bara en panel. Materialet är äkta, och ursprunget känt och betydelsefullt. 

”Väggpanelen i stugan förenar mig och min sambo.” Den har funnits 50 kilometer härifrån på min sambos föräldrars gård, där de födde upp boskap och odlade potatis och spannmål. Panelen bestod en gång i tiden av väggarna i fyra stora foderlador. I den största av dem brukade man mjölka kor och min sambos mamma brukade hålla till där som barn för att hjälpa sina föräldrar. Under årens lopp hann blixten slå ner i en av ladorna och en del av den började brinna. Som tur var lyckades man rädda en del av virket. Om det här inte hade hänt skulle skärgårdsstugans väggpanel inte ha den betydelse som den har i dag. 

På panelen syns fortfarande årtalet 1939, ett betydelsefullt år i Finlands historia. Man kan bara ana vilka historier panelen bär på från den tiden.

De mest fantastiska plintarna på marknaden 

”Det var också väldigt viktigt för mig att plintarna såg bra ut. När de väl var på plats såg allt precis ut som jag hade planerat. Det var byggmästaren som ansvarar för projektet som tipsade mig om BCE:s plintar. Plintarna är det perfekta valet här vid havet. Eftersom de ser bra ut behövde man inte täcka in dem, utan de fick förbli vackert synliga”, fortsätter Jonas. 

”Jag sparade också mycket tid, och därmed arbetskostnader, genom att välja dessa plintar eftersom de gick snabbt och enkelt att installera. En annan fördel var att de dessutom är lätta att flytta till precis rätt plats. BCE:s goda, personliga service var ett trevligt tillägg för hela processen.”

Stugan representerar Jonas rötter. Eftersom hans föräldrar ursprungligen ägt den ville Jonas att stugans nya del skulle stå lika stadigt på sin grund som den äldre. 

Bara på en stadig grund ska man bygga sina drömmar. Starka rötter bär. 

BCE var med och förverkligade denna meningsfulla dröm.

Grundplintar

En välgjord grund av hög kvalitet är en förutsättning för en tålig och hållbar terrass.

BCE:s plintar skiljer sig från andra traditionella grundplintar på marknaden, eftersom plintarna har en bred bas som gör dem väldigt stabila. Dessutom behöver plintarna inte grävas ner eftersom basen står stadigt på grusbädden. På de förtillverkade plintarna finns färdiga gängor för våra tillbehör.

Med en plintgrund bygger du en terrass på ett snabbt, stabilt och säkert sätt. Med BCE:s långa erfarenhet inom byggbranschen och användarvänliga produktutveckling garanterar vi mångsidiga grundplintar som fyller även den mest krävande byggarens behov.

Vi levererar färdiga grundplintar direkt från vårt lager till byggarbetsplatsen – vid rätt tidpunkt, på rätt plats, utan att kompromissa med kvaliteten.

Tillbehör

För BCE:s plintar finns ett brett utbud av pelar- och balkskor och andra plinttillbehör.

Tillbehören är lätta att fästa på plintarna med hjälp av de färdiga gängorna. Tack vara dem kan tillbehören fogas samman med plintarna utan synliga skarvar. Tillbehören är designade så att kombinationen av plintar och tillbehör ska lämpa sig för så många användningsområden som möjligt.

Köp plintar direkt från följande nätbutiker:

Vill du veta mera om våra plintgrunder? Ta kontakt med oss

© 2024 BCE Pilarimaailma Web design: Wikström Media